Začínate deň tradične so šálkou svojej obľúbenej kávy? Počas pracovného týždňa si ju pripravujete pomocou kávovaru, pretože vás „tlačí čas“? Čo tak si v čase zaslúženého oddychu pripraviť kávu po svojom? Tá výrazná aróma a atmosféra spojená s celým procesom sa bude priam rozlievať vaším príbytkom. Ako na skvelú kávu? Tu sú naše tipy!

👍 Odporúčame: Vybrali sme pre vás najkrajšie hrnčeky a šálky!

Kávové zrná

Pozor, pri káve, ale aj iných nápojoch sa vyhýbame výrazným teplotným šokom. Samozrejme, na kávovaroch si vieme nastaviť funkciu zahriatia šálky, no za iných okolností si môžeme na pár sekúnd vypomôcť šálkou v mikrovlnke alebo zaliať ju horúcou vodou a následne vyliať.

Vôňa vytvára atmosféru

Výrazná aróma je priam predpokladom pre skvelú kávu. Preto uprednostňujeme čerstvo namletú z kvalitných zŕn. Nie každému však vyhovuje káva s veľmi jemnou chuťou – vhodnejšia na pitie počas dňa. Ak si má káva zachovať vlastnosti životabudiča a podporiť úžasnú atmosféru, obľúbené je stredne tmavé praženie pri potlačení kyslejšej chuti.

Chuťové a čuchové pôsobenie kávy, samozrejme, po pár minútkach vyprchá. Predĺžiť ho však dokážeme výberom kvalitného mlynčeka na kávu (oceľové nože) – nastavíme na čo najjemnejšie mletie a melieme tesne pred prípravou.

Skvelým tipom pre intenzívnejšie pôsobenie chuti a arómy je sparenie čerstvo zomletej kávy. Použijeme na to menší objem vody, káva napučí a lepšie uvoľní účinné látky.

Obľúbený spôsob prípravy

Čoraz viac si v domácich podmienkach získava obľubu príprava kávy pomocou keramického filtra. Do prípravy sa môže zapojiť celá rodina, kávu si vo finále vychutnajte spoločne pri použití slávnostnej kávovej súpravy. Ideálne, ak máte ručný mlynček na kávu!

Keramický nástavec možno zapojiť priamo na hrnček (šálku), z ktorého budete kávu piť. Mal by byť dostatočne objemný, aby ste po sebe dlho nemuseli upratovať. Do nástavca uložíte papierový filter – najprv nástavec a hrnček len prepláchnite (a zahrejte) prevarenou vodou. Potom do filtra pridajte pomletú kávu a menším objemom vody zalejte. Nech len tesne pokrýva kávu (efektívnejšie takto uniká oxid uhličitý). Po 20 sekundách pridajte zvyšný objem, zalievajte však pomaly. Voda na zalievanie by nemala mať vyššiu teplotu než 95 °C.  Nie každá kanvica má zabudovaný teplomer. Okamžite po prevarení kávu teda nezalievame  – vyčkáme a užívame si prípravu.

Akú vodu použiť na kávu? Z vodovodu, akú inú?! Pre výnimočné chvíle si môžete dopriať prevarenú minerálnu vodu alebo dojčeneckú pre jemnejšiu chuť. Takisto sa vyhýbame sladeniu rafinovaným bielym cukrom, používame zdravšiu alternatívu, ako napr. trstinový (max. 1 lyžičku alebo menej, keďže cukor potláča chuť a prirodzené účinky kávy).

👍 Odporúčame: Vybrali sme pre vás najkrajšie hrnčeky a šálky!

Foto: Pixabay